Charming villa for sale in Cap Salou

Monestir Santes Creus

   
Monestir Santes Creus (1)

 
     
   

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus


   
   

Het achterland van Salou biedt vele mogelijkheden voor daguitstappen. Er liggen vele pittoreske dorrpjes, abdijen en kerken verborgen in de heuvels van het Catalaanse binnenland. Hier ontdek je de Catalaanse ziel, weg van de soms chaotische drukte in de kuststreek. Het natuurgebied Muntanyes de Prades is een paradijs voor wandelaars en sportklimmers. Ten noorden van het natuurpark liggen twee indrukwekkende abdijen, het Monestir de Poblet en Monestir Santes Creus.

Het Klooster van Santes Creus

Het koninklijke klooster van Santa María de Santes Creus (in het Catalaanse Reial Monestir van Santa Maria de Santes Creus) is een cisterciënzerklooster uit de 12e eeuw, gelegen in de stad Aiguamúrcia, in de provincie Tarragona. Het was in de 13e eeuw, onder het beschermheerschap van Peter III van Aragon die begraven wilde worden in het klooster, dat het koninklijke pantheon werd gebouwd, waarin zijn zoon, koning James II van Aragon, werd begraven. Een deel van de adel volgde deze traditie door deze plaats te kiezen voor de eeuwige rust.

Het klooster bereikte dankzij de vele ontvangen donaties een periode van maximale pracht en grootsheid. Tot Peter IV van Aragon in 1340 besloot het koninklijke pantheon in het klooster van Poblet onder te brengen.

In 1835, na de inbeslagname van Mendizabal, verliet de gemeenschap het gebouw. Het werd uitgeroepen tot een Monumento Nacional bij koninklijk besluit (Real Orden) van 13 juli 1921. Het is het enige klooster opgenomen in de Ruta del Císter waarin geen kloosterlingen meer leven. Dat biedt je de kans plaatsen in het klooster te bezoeken die voorheen voor de bezoeker verborgen bleven.

 

 

Klooster van Santa María de Santes Creus (Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus). Zicht op de mooi cloistro of kloostergang

Klooster van Santa María de Santes Creus (Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus). Zicht op de mooi cloistro of kloostergang (2)

 

De oorspronkelijke kloostergang was Romaanse en dateerde uit de late 12e-, vroege 13e eeuw. Het enige dat overblijft van deze structuur r is een zeshoekig centraal schrijn dat de wasserij huisvest.

Op verzoek van koning Jacobus II werd het oorspronkelijke klooster grotendeels gesloopt en vervangen door een gotisch klooster, ontworpen door de Engelse meester Reynard van Fonoll, wiens werk werd voortgezet door zijn leerling Guillem de Seguer. De stijl van filigraan die de bovenste delen van elke opening in de kloosterarcade vult, varieert van Engels geometrisch tot Catalaans in ontwerp. De zuilen hebbenmooi versierde kapitelen met gebladerte en dierlijke en menselijke figuren, evenals bijbelse taferelen.

 

   
   

Kaart Monestir de Santa Maria de Poblet, Grotere kaart bekijken

 
   

De cisterciënzerorde vestigde zich vanaf het begin van de twaalfde eeuw op het Iberisch schiereiland, en stichtten de kloosters van Oseira, Fitero en Moreruela, allemaal met koninklijke patronage. Men wilde zo de op de moslims herwonnen ruimte opnieuw bevolken. De monniken werden actieve pionnen van feodale kolonisatie.
Drie kloosters liggen ten noorden van Tarragona en zijn voor liefhebbers van religieuze bouwwerken en romaanse architectuur een mooie bestemming. Het meest noordelijk gelegen klooster is het klooster in Vallbona de les Monges, waar tot vandaag nog een gemeenschap van nonnen leeft.


Het Catalaanse binnenland

In het achterland van Reus ligt een mooi gebergte. Het natuurgebied Muntanyes de Prades is een paradijs voor wandelaars en sportklimmers. Ten noorden van het natuurpark ligt het Monestir de Poblet.
Wandelaars en fietsers kunnen La Ruta del Cister volgen, een 105 km lange tocht die je langs de drie kloosters voert, de GR175. Details vind je op de kaart onderaan.

Meer naar het zuiden ligt het Reserva Natural Llaberia. Het klooster van Escornalbou ligt op ongeveer 600 meter hoogte en is een unieke uitkijkpost om de vlakte van Tarragona te overschouwen. Klim naar de kleine kluizenaarskapel om optimaal van dit uitzicht te genieten. Onderweg mag je een bezoek aan de kluizenaarsplek van La Mare de Déu de la Roca zeker niet overslaan.

 

Fotoalbum Salou en omgeving


   
Castell Monestir d'Escornalbou   Castell monestir d'Escornalbou (Riudecanyes)   Village de Siurana (Tarragone)
Castell monestir d'Escornalbou  

Castell monestir d'Escornalbou (Riudecanyes)

 

 

  Village de Siurana (Tarragone)
Pantà de Siurana   Monestir de Poblet vist des de l'alberg Jaume I   Poblet-Reial Monestir de Poblet
Pantà de Siurana, het stuwmeer van Siurana  

Monestir de Poblet

 

 

 

Poblet-Reial Monestir de Poblet

 

 

Casa Oda ligt in een rustige straat vlakbij een kleine baai met een mooi zandstrand

 

 


Casa Oda, Cap Salou (Tarragona)

 

Vlakbij Cala Penya Tallada, een paradijselijk zandstrand op Cap Salou ligt deze mooie, gezellige comfortabele villa, Casa Oda. Het huis ligt in een rustige straat vlakbij de Camino de Ronda, een wandelpromenade die de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou met elkaar verbindt. Deze kleine modernistische villa die verscholen ligt tussen moerbeibomen, pijnbomen, agaves en oleanderstruiken, heeft een renovatie nodig, maar wie niet bang is om dit potentiële droomhuis de nodige zorg te geven, heeft een eigen vakantieparadijs binnen handbereik.


Casa Oda, fotogalerij

 

       
Modernistic Villa, Cabo de Salou   Casa Oda   Casa Oda, functionalism in Cap Salou
       

Casa Oda, een huis met strakke sobere, geometrische basisvormen

 

Casa Oda, il Studio, een verborgen tweede unit   Villa Casa Oda   Cami de Ronda in Salou, tussen Cala Font en Penya Tallada

Il Studio, een verborgen tweede unit

 

 

Carrer del Llebeig

 

 

Van Casa Oda wandel je door een mooi pijnbomenbos naar het strand van Cala Penya Tallada


Er ligt een intiem strand vlakbij Casa Oda, Cala Penya tallada. De weg van Casa Oda naar het strand loopt onder de pijnbomen langs een mooi aangelegd pad naar de beschutte baai. Een lange trap voert uiteindelijk naar een fijn strand. Naast dit mooie zandstrand, ligt een kleiner keienstrand, Les Mabres.

 

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou
  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou

 

  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

 

De GR175 | Cisterciënzer wandelroute in Catalonië


La Ruta del Cister, de GR 175, is een langeafstandsroute in centraal Catalonië. De route verbindt de drie belangrijkste kloosters van de orde der cisterciënzers, Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges.
Je kan de tocht onderverdelen in drie of meerdere etappes.

  •  1 Santes Creus - Poblet
  •  2 Poblet - Vallbona de les Monges
  •  3 Vallbona - Santes Creus

 

 

 


La Ruta del Cister, de GR 175 | www.larutadelcister.info


[1] Photo by Amador Alvarez, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
(2) Photo by Michel wal, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.