Charming villa for sale in Cap Salou

SCasa Bonet een laatmodernistische villa in Salou

   

Villa Bonet, Salou

 

 
     
   

Casa Bonet een laatmodernistische villa in Salou

   
   

De Catalaanse kuststad Salou is een charmante  badstad ten zuiden van Barcelona. Salou wordt wel eens de hoofdstad van de Costa Dorada genoemd. Met zijn unieke strandpromenade, bruisende nachtleven en schitterende zandstranden is het al lang een beroemde vakantiebestemming.
Aan het prachtige lange zandstrand bouwden in de jaren 20 van vorige eeuw enkele rijke industriëlen enkele laatmodernistische villa's. Dit was het begin van een lange geschiedenis van succesvol toerisme.
De eerste villa die gebouwd werd was Xalet Bonet of Casa Bonet. Hij staat omringd door palmbomen aan het begin van de Passeig Jaume I.

 

   
     
   

Villa Bonet


Xalet Bonet werd in 1918 gebouwd door de architect Domènec Sugranyes, een leerling en medewerker van Gaudi. Het was een van de eerste chalets met tuin die aan het strand gebouwd werden. De eigenaar was de zakenman uit Reus, Ciríac Bonet. Het is een mooi voorbeeld van de laatmoderne stijl en is een van de meest emblematische gebouwen van de stad.

De villa is niet toegankelijk voor het publiek. Dat is jammer, want binnen zijn er mooie muurschilderingen van de schilder Agustí Ferrer te zien. Vooral het plafond van de eetkamer valt op. In deze schildering wordt het vertrek van koning Jaime I van het strand van Salou naar de verovering van Mallorca verbeeld.

In de toegangspoort tot het huis zien we mooi smeedwerk. Op de voorgevel geeft een zonnewijzer met keramische stukken en neogotische letters een samenvatting van de levensfilosofie van de eigenaar, aprovecha el tiempo que pasa y no vuelve, geniet van de tijd die voorbijgaat en niet terugkeert.

 

Xalet Bonet, Salou   Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou   Rellotge de sol, casa Bonet, passeig Jaume I, Salou, Tarragona
Xalet Bonet, Salou  

Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou

 

 

 

Zonnewijzer, Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou

 

Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style   Casa Bonet (Salou), side facade   Entrance, Villa Bonet, Salou

Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style

 

  Casa Bonet (Salou), side facade   Casa Bonet (Salou), entrance

 

Chalet Bonet is de eerste villa op de befaamde Paseo Jaume I. Andere villa's op de Paseo Jaume I zijn Vil·la Enriqueta, Xalet Loperena, Xalet Mallorquí or de l’Alemana en Xalet Torremar.

 

Chalet Bonet - panoramio.jpg

Casa Bonet (Salou) aan het begin van de Passeig Jaume I. Op de voorgrond enkele strak gesnoeide olijfbomen [2]

 

 

Het achterland van Salou en Cambrils

 

   

Het achterland van Salou biedt vele mogelijkheden. Twee interessante steden liggen niet veraf. Tarragona is een oude Romeinse stad, Reus, de stad waar Ciríac Bonet leefde, is na Barcelona de stad met de meeste modernistische gebouwen.

Iets verder, in het gebergte van Prades ligt het klooster van Escornalbou, een magische plek. Onderweg mag je een bezoek aan de kluizenaarsplek van La Mare de Déu de la Roca zeker niet overslaan. Ook het mooi gelegen dorpje Siurana is omwille van zijn uitzicht een bezoek waard. Tijdens weekends kan het er erg druk zijn. Ook de Catalanen hebben hun culturele ergoed al lang ontdekt. Hier is ook de Refugio Ciriac Bonet gevestigd, vroeger een oude schuilhut op een spectaculaire klif, tegenwoordig een afschuwelijk restaurant. Drink er hooguit een glas water op het terras om toch even van het magistrale uitzicht te kunnen genieten.


Fotoalbum Salou en omgeving

 

Village de Siurana (Tarragone)   Castell monestir d'Escornalbou (Riudecanyes)   Santuari de la Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)

Het pittoreske dorpje Siurana

 

 

Castell monestir d'Escornalbou (Riudecanyes)

 

 

  Santuari de la Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)
Santuari de la Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp), chiesa   Panorama Siurana poble   Roman amphitheatre, Tarragona

Chiesa, Santuari de la Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)

 

 

 

Panorama Siurana poble

 

  Roman amphitheatre, Tarragona

 

 

Casa Oda, Cap Salou (Tarragona)

 

Vlakbij Cala Penya Tallada, een paradijselijk zandstrand op Cap Salou ligt deze mooie, gezellige comfortabele villa, Casa Oda. Het huis ligt in een rustige straat vlakbij de Camino de Ronda, een wandelpromenade die de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou met elkaar verbindt. Deze kleine modernistische villa die verscholen ligt tussen moerbeibomen, pijnbomen, agaves en oleanderstruiken, heeft een renovatie nodig, maar wie niet bang is om dit potentiële droomhuis de nodige zorg te geven, heeft een eigen vakantieparadijs binnen handbereik.


Casa Oda, fotogalerij

 

       
Modernistic Villa, Cabo de Salou   Casa Oda   Casa Oda, functionalism in Cap Salou
       

Casa Oda, een huis met strakke sobere, geometrische basisvormen

 

Casa Oda, il Studio, een verborgen tweede unit   Villa Casa Oda   Cami de Ronda in Salou, tussen Cala Font en Penya Tallada

Il Studio, een verborgen tweede unit

 

 

Carrer del Llebeig

 

 

Van Casa Oda wandel je door een mooi pijnbomenbos naar het strand van Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou
  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou

 

  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Het huis telt vele terrassen die uitnodigen tot een diner al fresco. De openluchtkeuken aan de achterzijde van het huis is het decor van veel culinair genot in het licht van de avondzon. Ook het enorme dakterras is een meerwaarde. Een verborgen troef is de tweede unit die schuilgaat onder het terras dat voor het huis ligt en een aparte ingang heeft.

 

Salou, del comerç marítim als banys de mar | quinalafem.blogspot.com

Een mooie verzameling oude afbeeldingen van Salou

«Casa Bonet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Ajuntament de Salou. Passeig del 30 d'Octubre, 4 | 43840 Salou | Tel. 977 309 200 | www.salou.cat

[1] Photo by Traveling Guide © All rights reserved
[2] Photo by Jorge Franganillo, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.